A munkahely szerves része és elengedhetetlen eleme a munkahelyi étkezés megszervezése. Fontos, hogy milyen körülmények között és mit lehet étkezni.
Ha otthonról hoz a munkavállaló ételt, akkor legyen megfelelő tároló lehetőség és melegítési mód. A közös hűtőben a saját ételek-italok tárolása olykor szülhet érdekes szituációkat: előfordult már, hogy valaki megkívánt ezt-azt, és vett a máséból.
Ha helyben főznek/helyszínre szállítják az ételt, akkor a változatos, laktató, kedvező árú és megfelelő mennyiségű étel az, aminek a munkavállaló a legjobban örül.
Mert nincs annál bosszantóbb, amikor:
- folyton rántott hús, sült krumpli az elérhető menü,
- aki 13 órakor megy ebédelni, annak már alig jut valami
- valaki a fél fizetését a munkahelyi étkezésre költi
- esetleg olyan kicsi a kantin, hogy nem lehet megfelelően leülni.
Ami mindenkinek jólesik, az a bevonódás. Pl. "Ti kértétek!" Péntek, amikor a dolgozók által megszavazott ételeket lehet kapni.
Szintén jó gondolat, ha azokat az ételeket, amik pl. 16 óra után sem fogynak el, féláron hazavihetik a kollégák. Nem megy kárba és vacsorának megfelelő lehet.
Nem elhanyagolható a helyszín: a kantin egy sötét lyuk, csupasz falakkal és leharcolt székekkel/asztalokkal, vagy egy vidám, hívogató, kényelmes helyszín, ami feldobja az étkezést?
Mint minden a munkahelyen, ez is csak egy kis vezetői odafigyelést kíván: mennyire van benne a fejekben, hogy kellemes környezetet, minőségi időtöltési lehetőséget teremtsünk azoknak, akik a cég szekerét húzzák?
Még egy fontos gondolat: az sose szül jó hangulatot, amikor egyes vezetők azt figyelik, mennyi időt tölt a munkavállaló az ebédlőben. A legtöbb helyen minimum fél óra munkaközi szünet jár, továbbá néha egy kávé mellett könnyebb megbeszélni valamit, mint e-mailezni vagy chatelni róla.