90 ezer óra

90 ezer óra

Mentorálni egy gyakornokot

2023. március 25. - 90 ezer óra

A mentorálás rengeteg tud adni, annak is, aki mentorál és annak is, aki a mentee. 

Egy jó mentor életre szóló hatást érhet el.

Számos munkahely fogad gyakornokokat, duális hallgatókat. 

Képzeljük el: bekerül egy vállalathoz egy 20-22 éves, nulla munkatapasztalattal rendelkező fiatal ember. Itt fogja megtanulni, mit jelent a munkaidő, a feladatok, az időbeosztás, az értekezletek, a vezetőkkel való kapcsolattartás, a munkahelyi közösség, a célkitűzések.....

Meghatározó élmény, hogyan foglalkoznak ezzel az emberrel. Várják, komolyan veszik őt, foglalkoznak vele, érdemi feladatokkal és információkkal látják el, vagy csak kapóra jön, mint (szinte) ingyen munkaerő? Lesz saját helye, vagy egy asztal végében kuporog? Kap saját laptopot, vagy egy megtűrt személy, aki fénymásolhat a jobb napokon? 

Látják benne a potenciális új munkaerőt, aki esetleg maradhatna a gyakornoki ideje után is teljes állásban?

Természetesen a történetnek két oldala van.

A gyakornok vajon odateszi magát, készséges, tisztelettudó és érdeklődő? Vagy egész nap cigizik, Facebook-ozik, kerüli a munkát, kelletlen? Esetleg mindent jobban tud és ezt nem is rejti véka alá?

Akkor lesz egy mentoring folyamat win-win, ha mindkét fél komolyan veszi a szerepét és a másik felet: a mentor adni szeretne és a mentee tanulni szeretne. Bárhogy is alakul a gyakornoki időszak, mindkét félben nyomot hagy.

A bejegyzés trackback címe:

https://90ezerora.blog.hu/api/trackback/id/tr8918080128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása